Buførevegen

Pilegrimene gikk over fjellet fra Jondal og til Sørfjorden på ferden til det undergjerende krusifikset i Røldal kirke. Sagaen sier at krusifikset ble funnet av en blind fisker som tørket svetten av panna og fikk synet tilbake.

Trolig fra 1200-talet- dokumentert fra 1592 - og fram til 1941 ble det ført kyr og hester på Buførevegen over fjellet til de gode beitene ved Botsvatn. Der ble det støla om somrene fram til 1958.

Buførevegen og Pilegrimsvegen er sammenfallende innenfor Folgefonna Nasjonalpark i Reiseterlia, og begge stiene er automatisk freda kulturminne. Pilegrimsvegen er merket; i Reiseterlia er stien steinsatt og det er varda fra Reiseteregget over fjellet til høyden over Botsvatn. Steinsettingen av stien og vardingen er utført av dyktige sherpaer fra Nepal. 

Det ligger godt til rette for fine turer fra Reiseter (300 moh.) opp lia til Egget (1187 moh.), og kanskje videre over til Botsvatn - i alt 19 km med høyeste punkt ca. 1422 moh. Vandring i vakker natur, i strålende utsikt og på en godt tilrettelagt sti venter på deg.